Dag 2 – De opening van het World Orchestra Festival (19/07)

Na een welverdiende en deugddoende nacht (eindelijk een bed en eindelijk een douche) vertrokken we een uurtje later dan gepland naar Wenen. We ontbeten eerst in het hotel, om dan na onze busrit al direct te gaan lunchen.
We ‘google-mapten’ onszelf daarna naar de repetitie- en concertlocatie: het plein voor het Rathausplatz. Iedereen was aangenaam verrast door onze omgeving, Wenen blijkt een hele mooie stad te zijn. We wandelden door de museumwijk: allemaal architecturale pareltjes, met bronzen standbeelden op en tussen de gebouwen, gouden details en een mooi verzorgd park met schattige fonteintjes. Ook is de stad vrij rustig, zeker in vergelijking met andere grootsteden zoals Brussel.
WhatsApp Image 2018-07-19 at 16.22.02 (1)
Het plein waar we het World Orchestra Festival mochten openen, was gevuld met stoelen en tribunes. We hielden een korte repetitie, wat al wat volk trok. De uitdaging van de dag: onze partituren op onze pupiters houden met wasknijpers én op tijd onze blaadjes gedraaid krijgen. Ook was de klank natuurlijk niet zo goed als anders, want het podium was met niets omringd, dus zowel klank als soms onze partituren vlogen soms mee met de wind.

WhatsApp Image 2018-07-19 at 16.22.02

Na onze repetitie moesten we ons omkleden achter het podium, om dan weer te gaan zitten op het podium om 16u. Natuurlijk wordt er altijd een speech gehouden bij de opening van iets groots. Dit is ook wat gebeurde, maar omdat het vertaald werd van Duits naar Engels en zelfs Chinees, duurde dit welgeteld en niet overdreven 40 min. We zaten allemaal ongeduldig te wachten om eindelijk plezier te hebben met het instrument dat we op onze schoot hielden.

WhatsApp Image 2018-07-19 at 16.22.02 (2)

Het optreden was, met al de extra uitdagingen erbij omdat het in open lucht was, heel goed meegevallen, en we kwamen met een tevreden glimlach van het podium. We kleedden ons weer om en sommigen gingen de rust opzoeken in het toch wel groene Wenen, terwijl anderen naar de andere orkestoptredens luisterden.

WhatsApp Image 2018-07-19 at 16.53.19

Nadien aten we het avondmaal in een restaurant dicht bij de bus, wat heel handig was en waar we het allemaal heel warm hebben gehad .

Dan hadden we vrije tijd, om de avondsfeer van Wenen ook op te snuiven, wat de meesten wel bevallen is, denk ik.Er werden ijsjes gegeten, pintjes gedronken en nog nagenoten van de leuke dag. Op de busrit naar het hotel konden we duidelijk twee verschillende moods aantreffen; er waren de mensen die moe waren en hun ogen moeilijk open konden houden, en er waren diegenen die duidelijk nog energie hadden (waaronder de buschauffeur die niet alleen ervan geniet om elke keer we in de bus stappen een nutteloze (en niet zo’n intelligente) speech te geven, en die nu dus heel de busrit naar het hotel dacht ons te vermaken met luide Nederlandse meezingers op te zetten en dit zelf ook mee te zingen in de hoop dat we zouden meedoen (en wat velen onder ons ook met veel plezier meededen).

We begonnen te twijfelen aan welke job hij had; buschauffeur of eigenaar van een karaokebar. Hopelijk slaapt iedereen deze nacht even goed als de voorbije, om morgen met nieuwe moed en energie alles te geven in ons EJO!

 

– Yasmina Vandenberghe & Sarah BayensMijn locatie .